Кравцова Г. М. Мамо, давай повернемо його лелеці! або Як допомогти дитині подружитися з братиком чи сестричкою /  Г. М. Кравцова – Х. : Торсінг плюс, 2008. – 160 с.  

Вам доводилось коли-небудь бачити, як бються ваші діти, і рознімати їх? А пояснювати сину, що його брат – найближча йому людина і його треба любити? А купувати дві однакові коробки пластиліну тільки тому, що якщо купити одну, то вдома буде скандал, сварки і бійки? А кричати, тупочучи від безпорадності ногами, одному: «Ти ж старший, поступися!», а другому: «Ну навіщо ти до нього чіпляєшся!?»

Якщо доводилося, ви, напевно, знаєте, як прикро і гірко, коли діти так зляться один на одного. І ще ви, напевно, знаєте, як самі сердитеся, тому що так важко припинити це неподобство. А ще закрадається тривожна думка: а раптом вони ніколи не зможуть полюбити один одного в виростуть ворогами? І ще одна тривожна думка: а чи можна народжувати ще одну дитину, чи не буде на шкоду тій дитині, яка вже є в родині?..

І дійсно: хтось із дітей б’ється, хтось вередує, хтось починає погано вчитися, у когось псується сон чи апетит, хтось частіше хворіє…І все це після народження братика чи сестрички! Невже діти такі власники? Невже вони не знають, що маминої( і татової, і бабусиної, й інших) любові вистачить на всіх? Чого вони бояться? Що не дістанеться цукерки? Чи колискової? Чи квітка в кіно? Чи не куплять нових джинсів? Невже вони нам не довіряють?

І так і ні. Усе не так просто, коли мова йдеться про ревнощі – це «болісний сумнів у чиїйсь любові і вірності». Он як – БОЛІСНИЙ! Це що ж, виходить, малюк, який запекло бореться з братом за право першим натиснути кнопку ліфта, чи мати такий самий портфель, чи домогтися маминої похвали, – страждає? Якою дурістю все це здається на перший погляд! А СУМНІВ? Це у чиїй любові і вірності він сумнівається? Мами і тата? Яка дурниця: батьків нікуди не подінуться!

А от і не дурниця. І вони дійсно страждають, і дратують своєю поведінкою нас, дорослих. А ми іноді й гадки не маємо, як їм довести, що все гаразд, що батьки їх люблять, що брат або сестра – не конкурент і що їх – братів і сестер – теж чудово любити і з ними цілком можна дружити.

Ось про це усе давайте і поговоримо. Ставимо питання руба: як вирішити проблему суперництва між братами і сестрами, не виділяючи улюбленців, і як навчати дітей справлятися з ревнощами в інших випадках і в майбутньому.

Залишити коментар